Archiveren
Inleiding
Naast het feit dat zaaksysteem te gebruiken is voor het behandelen van zaken, is zaaksysteem ook geschikt om zaken mee te archiveren. Een archief is een doeltreffend geordende verzameling teksten of documenten die het verleden documenteren t.b.v. eenvoudiger latere raadpleging (Wikipedia). Het invullen van deze definitie wordt gerealiseerd door een verzameling van technische en organisatorische maatregelen. Op deze pagina wordt een en ander samengevat om op een adequate wijze te archiveren met zaaksysteem.
Wet- en regelgeving
Zaaksysteem is in beginsel ontwikkeld voor overheidsorganisaties. Dit houdt in dat er tijdens het ontwikkelen en onderhouden van zaaksysteem rekening wordt gehouden met de wet- en regelgeving die geldt voor de overheid. Omdat de meeste deelnemers gemeenten zijn, zal deze zijn toegespitst op de gemeenten. Het is mogelijk dat enkele regelgeving kan afwijzen omdat de deelnemende organisatie behoort tot een andere categorie overheidsorganisatie. Bijvoorbeeld een Gemeenschappelijke Regeling of een Uitvoeringsdienst.
- Archiefwet 1995
- Wijziging archiefbesluit (1 januari 2013)
- Archiefregeling 2009
- Archiefverordening van de gemeente
- Informatiebeheer van de gemeente
Voor de gemeentelijke verordening en het besluit informatiebeheer zijn diverse modellen te downloaden van het internet. Zo heeft de LOPAI een aantal modellen ontwikkeld voor gemeenten, en heeft de VNG een model beschikbaar voor Gemeenschappelijke Regelingen. Onderstaand een aantal modellen:
- Model Archiefverordening gemeenten met benoemde archivaris
- Model Archiefverordening gemeenten zonder benoemde archivaris
- Model Archiefverordening Gemeenschappelijke Regeling
- Model Besluit Informatiebeheer gemeenten met benoemde archivaris
- Model Besluit Informatiebeheer gemeenten zonder benoemde archivaris
- Model Besluit Informatiebeheer Gemeenschappelijke Regeling
Ordeningsstructuur
Een belangrijk artikel uit de Archiefregeling 2009 is Artikel 18. Dit artikel behandelt de ordening en het overzicht van archiefbescheiden. Archiefbescheiden dienen te allen tijde geordend te zijn, zowel om de toegankelijkheid te bevorderen als om de samenhang tussen de archiefbescheiden (op verschillende aggregatieniveaus) duidelijk te maken. Die samenhang heeft direct te maken met de werkprocessen waarbij de archiefbescheiden gemaakt, ontvangen en gebruikt worden. De ordening sluit daarom in de regel nauw aan bij de uitvoering van taken. Het instrument daarbij is een ordeningsstructuur, die de logische ordening van archiefbescheiden regelt. Die logische ordening van digitale archiefbescheiden gebeurt door middel van metadata, zoals het toekennen van een classificatiecode (bijvoorbeeld rubrieknummer). (Bron: Archiefwiki)