Zaaktypebeheer Regels

Uit ZaaksysteemWiki
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 21 nov 2014 om 08:13 (Voorbeelden)
Ga naar: navigatie, zoeken

Algemeen

Regels hebben vier eigenschappen:
Regelnaam De naam van de regel die getoond wordt in het regeloverzicht. Gebruik eventueel HTML om het overzichtelijker te maken.
Voorwaarden De voorwaarden van de regel die 'Waar' of 'Niet waar' kunnen zijn.
Actie De acties die uitgevoerd worden als de voorwaarden 'Waar' zijn.
Anders De acties die uitgevoerd worden als de voorwaarden 'Niet waar' zijn.
ZTB Regels

Regels kunnen van elkaar afhankelijk zijn en de volgorde waarin het systeem ze uitvoert (van boven naar beneden) is daarom erg belangrijk. Bijvoorbeeld: als regel A een waarde 'Ja' in kenmerk X zet, en regel B bepaalde acties enkel uitvoert wanneer kenmerk X de waarde 'Ja' heeft.

Regels aan/uit zetten

Door het vinkje voor de regelnaam uit te vinken kan een regel op inactief gezet worden zodat deze niet wordt uitgevoerd. Complexe regelsituaties kunnen op deze manier eenvoudiger onderzocht worden zonder dat de regels verwijderd hoeven worden. Ook kunnen alle titels en toelichtingen van kenmerken eenvoudig nagelopen worden door alle regels uit te zetten.

Foutmeldingen

Wanneer een regel fouten bevat zal er een rood gevarendriehoekje getoond worden voor de regelnaam. Ook zal er een gevarendriehoek bovenaan de regelaccordion getoond worden. Regels met fouten worden als inactief beschouwd en worden niet uitgevoerd.


Een fout is wanneer het kenmerk verwijst naar een attribuut dat verwijderd is, of een kenmerkwaarde die inactief gezet is. </ul>

Gevarendriehoek bij regelfouten

Voorwaarden

De voorwaarde van een regel bestaat uit één of meerdere kenmerken van de zaak. Elk kenmerk van het type 'enkelvoudige keuze', 'meervoudige keuze' en 'keuzelijst' dat zich in de fase bevindt kan worden gebruikt als voorwaarde. Daarnaast zijn er de volgende systeemvoorwaarden: aanvrager, postcode, wijk en contactkanaal en de keuzekenmerken van de zaaktypebeheer 'algemeen'-pagina.

Een voorwaarde en de onderliggende kenmerken kunnen elk 'Waar' of 'Niet waar' zijn.

  • Rechtsboven is een dropdown met twee opties: 'Alle (EN)' en 'Enkele (EN/OF)'. Hiermee kan ingesteld worden dat een voorwaarde enkel 'Waar' is als alle onderliggende kenmerken 'Waar' zijn, of dat slechts één onderliggend kenmerk 'Waar' hoeft te zijn.
  • Voor een kenmerk geldt altijd 'Enkele (EN/OF)'
Voorwaarde Zaakinvulling Waar/niet waar Voorwaarde (alle) Voorwaarde (enkele)
Kenmerk A
- Ja  = Ø
- Nee = O
Kenmerk A
- Ja  = O
- Nee = Ø
Kenmerk A wordt als 'niet waar' beschouwd want geen van de ingevulde opties komt overeen

De voorwaarde 'alle' vereist dat alle kenmerken waar zijn.

Kenmerk A = Niet waar
Kenmerk B = Waar

Dus de voorwaarde in zijn geheel is 'Niet waar'.

De acties onder 'anders' worden uitgevoerd.

De voorwaarde 'enkele' vereist dat minstens één kenmerk waar is.

Kenmerk A = Niet waar
Kenmerk B = Waar

Dus de voorwaarde in zijn geheel is 'Waar'.

De acties onder 'acties' worden uitgevoerd.

Kenmerk B
- Auto  = Ø
- Fiets = Ø
- Bus   = O
Kenmerk B
- Auto  = O
- Fiets = Ø
- Bus   = Ø

Kenmerk B wordt als 'waar' beschouwd want minstens één van de ingevulde opties komt overeen

ZTB Regelactie
Aanvrager
De voorwaarde 'aanvrager' gebruikt het aanvragertype: 'Natuurlijk persoon' of 'Niet natuurlijk persoon'.
ZTB Regelvoorwaarde type aanvrager
Aanvrager postcode
De voorwaarde 'aanvrager postcode' is 'waar' wanneer de postcode van de aanvrager binnen de opgegeven reeks ligt. Hierbij tellen de grenswaarden ook mee ('min' <= x <= 'max'). In het voorbeeld worden 1000AA en 1999ZZ dus ook als 'waar' beschouwd.

Een 'interne aanvrager' heeft geen postcode en wordt daarom als 'niet waar' beschouwd.

ZTB Regelvoorwaarde aanvrager postcode
Aanvrager wijk
De voorwaarde 'aanvrager wijk' is 'waar' wanneer het adres (huisnummer+postcode) van de aanvrager binnen één van de aangevinkte wijken ligt. De wijken worden door elke gemeente afzonderlijk gedefinieerd doormiddel van een CSV-bestand. Dit bestand is alsvolgt opgebouwd: straatnaam, huisnummer, huisletter, toevoeging, postcode, plaats, wijk. Waarbij 'wijk' een zelf gekozen variabele is; bijvoorbeeld: noord, oost, zuid, west, centrum.
ZTB Regelvoorwaarde aanvrager wijk
Contactkanaal
De voorwaarde 'contactkanaal' is 'waar' wanneer het contactkanaal van de zaak gelijk is aan één van de aangevinkte opties.

Online aanvragen hebben het contactkanaal 'webformulier', kan het webformulier doormiddel van deze regel een andere inrichting en/of werking worden gegeven dan het registratieformulier dat door de ambtenaar intern wordt geregistreerd.

ZTB Regelvoorwaarde contactkanaal

Acties

Binnen een regel kunnen in twee situaties acties uitgevoerd worden: 1. Wanneer de voorwaarden 'waar' zijn (onder kopje 'actie') 2. Wanneer de voorwaarden 'niet waar' zijn (onder kopje 'anders')

Er moet minimaal één actie worden gedefinieerd voor het geval van 'waar', maar er hoeven geen acties gedefinieerd te worden voor het geval van 'niet waar'. De acties die in beide gevallen worden uitgevoerd verschillen niet van elkaar.

Toon/verberg kenmerk

De acties 'toon kenmerk' en 'verberg kenmerk' zijn elkaars tegenhangers.

Deze acties worden gebruikt om webformulieren dynamischer in te richten. Zo kunnen vragen die enkel voor bepaalde situaties gelden enkel getoond worden in die bepaalde situaties, zoals:

  • vragen die enkel voor organisaties bedoeld zijn
  • vragen over de kinderen enkel wanneer de aanvrager aangeeft kinderen te hebben
  • het uploaden van documenten enkel wanneer die vereist zijn
  • etc.

Dit maakt het webformulier niet alleen klantvriendelijker, maar ook effectiever doordat deze variabele kenmerken als verplicht kunnen worden ingesteld. Immers: het kenmerk wordt alleen getoond wanneer het verplicht is, en verborgen wanneer het niet-verplicht is. Kenmerken zijn enkel verplicht wanneer zichtbaar.

Kenmerken worden standaard getoond en hier moet vooral rekening mee worden gehouden wanneer een kenmerk enkel in één specifieke situatie getoond moet worden. Een veel voorkomende beginnersfout is de aanname dat een voorwaarde met twee opties twee mogelijkheden bevat: A en B. Terwijl er ook de mogelijkheid van 'leeg' bestaat. De aanname "Tonen voor B is hetzelfde als verbergen voor A." is daardoor niet juist.

Als kenmerk X = A, dan verberg kenmerk Y Als kenmerk X = B, dan toon kenmerk Y, anders verberg kenmerk Y
Kenmerk X = 'leeg' Tonen Verbergen
Kenmerk X = A Verbergen Verbergen
Kenmerk X = B Tonen Tonen



Toon/verberg kenmerkgroep
Het is ook mogelijk om gehele kenmerkgroepen in één keer te tonen of verbergen. In het zaakdossier wordt de kenmerkgroep en alle onderliggende kenmerken getoond/verborgen (en de waarden verwijderd). Op het webformulier en registratieformulier wordt de gehele stap getoond/verborgen, inclusief vermelding in de breadcrumb.


Deze functionaliteit kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de gegevens van de partner van de aanvrager op te vragen, enkel wanneer deze aangeeft een partner te hebben.

Pauzeer aanvraag
Het 'pauzeren van een aanvraag' houdt in dat het webformulier geblokkeerd wordt door de knop 'verder' te verbergen en een bericht aan de aanvrager te tonen met een uitleg hiervoor. Op deze manier kunnen opties die niet worden toegestaan (of niet bestaan) voor de volledigheid toch opgenomen worden in het webformulier om de klant meer duidelijkheid te geven.
ZTB Regelactie pauzeren
Vul waarde in
De 'vul waarde in' actie plaatst een waarde in een kenmerk. Dit kan als 'voorinvulling' waarbij de waarde nog gewijzigd kan worden of als permanente invulling waarbij de waarde niet gewijzigd kan worden.
Wijzig afhandeltermijn

De actie 'wijzig afhandeltermijn' wijzigt bij het activeren van de regel de afhandeltermijn. Deze actie is enkel beschikbaar in de registratiefase en wordt enkel uitgevoerd bij het aanmaken van de zaak. Het later wijzigen van het kenmerk in het zaakdossier heeft geen invloed op de afhandeltermijn.

Genereer sjabloon

De actie 'genereer sjabloon' zorgt er voor dat een sjabloon bij de faseovergang wordt aangemaakt. Dit kan gebruikt worden wanneer er in bepaalde situaties geen sjabloon noodzakelijk is en in andere situaties wel, of wanneer in bepaalde situaties het ene sjabloon noodzakelijk is en in andere situaties een ander sjabloon. Bijvoorbeeld wanneer de klant aangeeft per e-mail op de hoogte gehouden te willen worden en er dus geen papieren ontvangstbevestiging nodig is.

Stel beide (of meer) sjablonen in op 'niet-automatisch genereren' en pas meerdere regels toe om afhankelijk van de situatie het juiste sjabloon gegenereerd te laten worden.

Toewijzing

De actie 'toewijzing' overschrijft de toewijzing voor de eerstvolgende faseovergang die is ingesteld in het zaaktypebeheer (stap 4 van zaaktypebeheer). Deze actie overschrijft niet de toewijzing die handmatig door de ambtenaar kan worden ingegeven op het registratieformulier middels de actie 'Toewijzing tonen bij zaakintake' (stap 3 van zaaktypebeheer).

E-mail versturen

De actie 'e-mail versturen' zorgt ervoor dat een e-mail bij de faseovergang wordt aangemaakt of wordt ingepland. Zie onderstaande tabel en de schermafbeeldingen van de mogelijke situaties.

E-mail Verstuur moment Versturen
Emailsjablonen Faseovergang
Datumkenmerken Op
Na/voor Kalenderdagen
Weekdagen
Weken
Maanden
Minuten
E-mail inplannen: Mogelijkheden

Het versturen bij de faseovergang vindt direct plaats. Door e-mailsjablonen standaard niet te laten versturen bij de faseovergang kan het volgende worden ingericht:

  • Enkel in een bepaalde situatie een e-mailsjbloon versturen. Bijvoorbeeld: Enkel wanneer de vraag 'Wilt u op de hoogte worden gehouden?' met 'Ja' is beantwoord.
  • In de ene situatie e-mail X versturen, in een andere situatie e-mail Y versturen. Bijvoorbeeld: Verschillende e-mails voor het verlenen of weigeren van een vergunning. Of: Verschillende ontvangstbevestigingen voor burgers of bedrijven.

Ingeplande e-mails worden bij de faseovergang ingepland. De verstuurdatum van deze e-mails staat dan vast. Wanneer de verstuurdatum in het kenmerk wordt gewijzigd kan de e-mail herpland worden middels de actie 'herplannen'. In het transactieoverzicht wordt de reeds ingeplande e-mail verwijderd en een nieuwe e-mail ingepland.

Internetkassa aan/uit
In de registratiefase kan met deze regelactie de internetkassa aan of uit worden gezet, voor de zaaktypen waarbij er soms wel/niet betaald moet worden.
Regelactie: Internetkassa aan/uit

Voorbeelden

Toon/verberg kenmerk - Complex

In sommige gevallen is het gewenst dat een kenmerk in verschillende situaties kan worden getoond, bijvoorbeeld:

             Wat wil je drinken?
                     |
      Koffie---------------------Cola
       |                          |
   Met suiker?                Met ijsklontjes?
       |                           |
Nee------------Ja         Ja------------Nee
               |          |
               ------------
                    |
                Hoeveel?

De vraagboom komt samen vanuit twee verschillende takken.
Dit kan niet bereikt worden met de volgende twee regels:

Als: Suiker = Ja          Dan: Toon 'hoeveel'     Anders: Verberg 'hoeveel'
Als: IJsklontjes = Ja     Dan: Toon 'hoeveel'     Anders: Verberg 'hoeveel'

Immers, als het antwoord op suiker 'Ja' is, is het antwoord op ijsklontjes <leeg>, en wordt 'hoeveel' verborgen.
En andersom, als het antwoord op ijsklontjes 'Ja' is, is het antwoord op suiker <leeg> en wordt 'hoeveel' verborgen.

Er zijn drie mogelijke oplossingen voor deze situatie:

Tonen > Verbergen Verbergen > Tonen Tussenkenmerk
Beschrijving In plaats van te tonen/verbergen afhankelijk van de voordehandliggende situaties, wordt het kenmerk verborgen in alle andere situaties. Het kenmerk in alle mogelijke situaties verbergen, en het verbergen in de gewenste situaties ongedaan maken met een toon-actie. Een tussenkenmerk gebruiken dat in alle mogelijke situaties een waarde X heeft, en het de waarde Y te geven in de gewenste situaties met een vulwaardein-actie.
Gebruikt 5 regels 3 regels 4 regels
1 kenmerk
Kenmerken
             Wat wil je drinken?
                     |
      Koffie---------------------Cola
       |                          |
   Met suiker?                Met ijsklontjes?
       |                           |
Nee------------Ja         Ja------------Nee
               |          |
               ------------
                    |
                Hoeveel?






             Wat wil je drinken?
                     |
      Koffie---------------------Cola
       |                          |
   Met suiker?                Met ijsklontjes?
       |                           |
Nee------------Ja         Ja------------Nee
               |          |
               ------------
                    |
                Hoeveel?






             Wat wil je drinken?
                     |
      Koffie---------------------Cola
       |                          |
   Met suiker?                Met ijsklontjes?
       |                           |
Nee------------Ja         Ja------------Nee
               |          |
               ------------
                    |
               Tussenkenmerk
                    |
               ------------
               |          |
               Ja         Nee
               |
            Hoeveel?
Regels
Als: Drinken? = Leeg       Dan: Verberg 'hoeveel'

Als: Drinken? = Koffie     Dan: Verberg 'hoeveel'
     Suiker = Leeg

Als: Drinken? = Koffie     Dan: Verberg 'hoeveel'
     Suiker = Nee

Als: Drinken = Cola        Dan: Verberg 'hoeveel'
     IJsklontjes = Leeg

Als: Drinken = Cola        Dan: Verberg 'hoeveel'
     IJsklontjes = Nee
Als: Contactkanaal = Alles    Dan: Verberg 'hoeveel'


--- de overige toon/verberg kenmerken ---


Als: Suiker = Ja              Dan: Toon 'hoeveel'

Als: IJsklontjes = Ja         Dan: Toon 'hoeveel'




Als: Contactkanaal = Alles    Dan: Vul 'nee' in tussenkenmerk
    

--- de overige toon/verberg kenmerken ---


Als: Suiker = Ja              Dan: Vul 'ja' in tussenkenmerk

Als: IJsklontjes = Ja         Dan: Vul 'ja' in tussenkenmerk

Als: Tussenkenmerk = Ja       Dan: Toon 'hoeveel'
                              Anders: Verberg 'hoeveel'


Vul waarde in

Toepassingen: Een toepassing waarbij de waarde wijzigbaar is, is om de klant aan te sturen op het invullen van de juiste informatie of om het juiste format aan te houden.

Een veelgebruikte toepassing waarbij de waarde onwijzigbaar is, is om informatie aan de klant (of behandelaar) te tonen. Bijvoorbeeld: Wanneer op basis van enkele vragen die de klant invult de conclusie getrokken kan worden of de aanvraag een melding of een vergunning betreft kan door voorinvulling een tekstveld getoond worden waarin deze waarde onwijzigbaar wordt getoond.

Als:     Altijd
Dan:     Verberg  'Toelichtingkenmerk'

Als:     Situatie X
Dan:     Toon:    'Toelichtingkenmerk'
Dan:     Vul in:  'Toelichtingkenmerk' met waarde 'Vergunning' (Kan waarde wijzigen = Nee)

Als:     Situatie Y
Dan:     Toon:    'Toelichtingkenmerk'
Dan:     Vul in:  'Toelichtingkenmerk' met waarde 'Melding' (Kan waarde wijzigen = Nee)

Andere toepassingen zijn om de takken van regelbomen die hetzelfde vervolg hebben te laten terugkomen in één kenmerk:

  • Om het vervolg beter beheersbaar te maken. Zie onderstaand voorbeeld waarbij het pauzebericht slechts éénmaal gewijzigd hoeft te worden in plaats van zesmaal.
  • Om op de situatie te kunnen filteren. Bijvoorbeeld wanneer met meerdere vragen een bepaalde situatie bepaald wordt die niet direct relevant is voor aanvrager of behandelaar kan het toch nuttig zijn om dit in één kenmerk terug te brengen, zodat er later eenvoudig op gefiltert kan worden in ZakenZoeken.

Zonder tussenkenmerk:
Als:     Situatie A
Dan:     Pauzeer met bericht: Bericht dat vaak gewijzigd wordt.

Als:     Situatie B
Dan:     Pauzeer met bericht: Bericht dat vaak gewijzigd wordt.

Als:     Situatie C
Dan:     Pauzeer met bericht: Bericht dat vaak gewijzigd wordt.

Als:     Situatie D
Dan:     Pauzeer met bericht: Bericht dat vaak gewijzigd wordt.

Als:     Situatie E
Dan:     Pauzeer met bericht: Bericht dat vaak gewijzigd wordt.

Als:     Situatie F
Dan:     Pauzeer met bericht: Bericht dat vaak gewijzigd wordt.
Met tussenkenmerk:
Als:     Altijd
Dan:     Vul in:   'Tussenkenmerk' = Nee

Als:     Situatie A
Dan:     Vul in:   'Tussenkenmerk' = Ja

Als:     Situatie B
Dan:     Vul in:   'Tussenkenmerk' = Ja

Als:     Situatie C
Dan:     Vul in:   'Tussenkenmerk' = Ja

Als:     Situatie D
Dan:     Vul in:   'Tussenkenmerk' = Ja

Als:     Situatie E
Dan:     Vul in:   'Tussenkenmerk' = Ja

Als:     Situatie F
Dan:     Vul in:   'Tussenkenmerk' = Ja

Als:     Tussenkenmerk = Ja
Dan:     Pauzeer met bericht: Bericht dat vaak gewijzigd wordt.
Regelactie: Vul waarde in