Catalogus categorie

Uit ZaaksysteemWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

In de Catalogus worden categoriën gebruikt om de attributen van het zaaksysteem te beheren. Categoriën zijn vergelijkbaar met mappen in Windows.

Procesarchitectuur als basis

De catalogus van het zaaksysteem bevat diverse objecten zoals Kenmerk, Zaaktypen, Documentsjablonen en E-mailsjablonen die door de functioneel beheerder worden beheerd. Een brede inzet van het zaaksysteem betekent dat er een groot aantal objecten te beheren zijn. Om die reden is het goed om een heldere structuur in te richten zodat het zaaksysteem ook met 200+ zaaktypen nog adequaat te beheren is.

Bij zaaksysteem.nl wordt als basis de KING procesarchitectuur 2.0 ingericht als leidende mappenstructuur. Deze mappenstructuur is voor gemeenten ontwikkeld, procesgericht en stelt gemeente in staat om gebruik te maken van kennis en ervaring die is vertaald in een landelijke standaard.

Eigen mappen

Uiteraard is het ook mogelijk om zelf mappen aan te maken binnen de catalogus. Er zijn wel uitgangspunten die worden gebruikt bij het aanmaken van nieuwe mappen zodat het zaaksysteem ook met 200+ zaaktypen nog te beheren is.

Type map Gebruiksdoel
Generieke map Een generieke map wordt aangemaakt wanneer er objecten van meerdere typen (kenmerken, sjablonen of andere mappen) in worden geplaatst die gebruikt worden door meerdere zaaktypen. De met ‘Algemene objecten’ is een voorbeeld hiervan.
Zaaktype-map Een specifieke map wordt aangemaakt voor specifieke zaaktypen die dik worden ingericht. Binnen de map ‘Omgevingsvergunning’ bevat veel objecten die gerelateerd zijn aan het zaaktype.
Objectenmap Een objectenmap wordt aangemaakt wanneer er op basis van objecttype een indeling wordt gemaakt. Bijvoorbeeld alle documentsjablonen binnen de map Vergunningen.

Systeemkenmerken

De map Systeemkenmerken is een systeemmap die niet bewerkt kan worden. Hierin bevinden zich alle systeemkenmerken, zoals: Registratiedatum, Contactkanaal, Aanvrager_achternaam.